Szörnyecskék - Gremlins

02 febr 2019 : 15:40 Hozzászólás: 0 Megtekintés: 
gremlins.jpg
roboman
Írta: roboman
Az elmúlt években annyira el voltam tájolva a karácsonyt illetően, hogy fogalmam sem volt róla, hogy komoly hagyománya van a karácsonyi horrorok gyártásának. A szörnyecskék is ebbe a kategóriába tartozott eredteileg, némi fantasy, illetve paródia beütéssel fűszerezve. Az elmúlt években én is egyre inkább a karácsony fantasztikumba hajló feldolgozásai felé fordultam, mint a Karácsonyi ének vagy a Grincs. Azért mondom a szörnyecskékről, hogy eredetileg a horror műfajba tartozik, mivel mai szemmel már jóformán semmi ilyesztő nincs benne. Inkább karácsonyi groteszknek mondanám. Azért hangzott el ebben is 1-2 erős mondat, pl.: "A karácsony azoknak való, akiknek van családja. Aki egyedül van, inkább a halált hívja ilyenkor." Elhangzik az is, mennyien lesznek ilyenkor öngyilkosok. Szerintem ebben az időszakban inkább a többi ember hiánya, meg az időjárás, ami nyomasztó, nem hiszem, hogy mindenki annyira családcentrikus, ha egyedül marad, első dolga lenne kinyírni magát karácsonykor.

A történetre röviden kitérve: adott egy kétbalkezes feltaláló édesapa, meg a képregényrajzóló gyereke, aki jelenleg egy bankban dolgozik. Az édesanya háziasszony. Az apja megszerez karácsonyra egy mogwait, vagy mit, ebből persze újabb bonyodalom keletkezik. A Gizmó névre keresztelt mogwai tartásának 3 szabálya van: ne tegyük ki erős fénynek, nem érheti víz és nem ehet éjfél után. Ezt nem sikerül betartani: a szörnyeket (mert hogy egy idő múlva már többen vannak) víz is éri, esznek is éjfél után. A család elég természetesnek veszi, hogy egy szörnnyel éljen együtt, meg még egy pár logikátlan dolog előfordul a filmben. Ettől eltekintve eléggé szokták szeretni a történetet, engem nem hatott meg annyira, hogy a második részt is azonnal megnézzem utána (merthogy az is van, természetesen).

Aztán közben beugrott, hogy a filmet láttam már korábban, a VHS-korszakban, de körülbelül semmi nem maradt meg belőle, csak a szörnyek film közepe körüli tobzódása, még néhány jelenetnél volt enyhe déja vu-m. Ami még eszembe jut, hogy a filmnek semmiféle karácsonyi üzenete nincs (vagy csak nekem nem sikerült megtalálnom benne), ennek ellenére elég népszerű (volt annak idején).
Cimkék: Nincs

A Szerzőről

roboman

roboman

Gyerekkoromban poénból kis magazinokat szerkesztettem szabadidőmben. Nem gondoltam, hogy idáig fajulnak a dolgok, hogy felnőtt koromban is ezt fogom csinálni. Ráadásul komm-médiára járok az egyetemre is. ¯\_(ツ)_/¯
A Szerző cikkei

0 Hozzászólás