Új vadnyugat 1.

30 márc 2019 : 10:55 Hozzászólás: 0 Megtekintés: 
uv0.png
roboman
Írta: roboman
Ez valószínűleg sokmindenkinek egy végtelenül unalmas bejegyzés lesz, talán még én is elalszom közben. Egy régi-régi játékról fog szólni, aminek mégis az a címe, hogy Új Vadnyugat… Annak idején sokat szenvedtem vele, természetesen közelében sem jártam a megoldásnak a régi C64-es gépemen… Most újra visszatérek a tett helyszínére, vagyis a Holdra (a történet a Holdon játszódik), és Commodores Plus/4-es leírással és az androidos verziójával a programnak álltam neki a végigjátszásnak. Mit mondjak, nekem eléggé kivételes élményt nyújtott. Egy tableten vittem végig, talán úgy a legkényelmesebb is… persze, így sem annyira kényelmes, mint pasziánszozni vagy mindenkit szétlőni/szétverni, de hát ez van, eszi-nem eszi, ez a magyar felhozatal.

A programot eredetileg Rátkai István írta, és Érdi Gergő készítette el az androidos változatot belőle. Azt kell, hogy mondjam, az élmény majdnem 100%-os, sőt, tableten talán jobb, mint eredetiben, egyedül a hangok voltak egy kicsit furcsák (az is az eredeti volt, csak kicsit akadozott). A játékot eredetileg vagy emultátoron, vagy C64 Minin óhajtottam volna végigjátszani, de a sok ékezetes parancs ezt eleve problémássá teszi, ameddig az emulátoron kisilabizálom az ékezeteket, ha egyáltalán sikerül telepíteni, addig megőszülük, ugyanez a helyzet a Minivel is, csak még rosszabb, ott még joy-jal kell a karakterek között is keresgélni, maradt tehát az Android változat, 1800 forintért. A Google Playen a telepítések száma azt mutatja, nem kapkodtak érte túlságosan tavaly november óta, mindössze 5+ telepítést jelez.

Tehát a Holdon játszódik a történet, és azért Új Vadnyugat, mert az itt uralkodó állapotok vadnyugatiak. Rosszakarónk löv(et)i a bázisunkat éppen, amikor megkapjuk az irányítást. Vadászgépek köröznek féig szétlőtt lakhelyünk (bázisunk, akármink) fölött… Ebből a vesztes helyzetből kell kivágnunk magunkat, nekem annak idején, ha jól emlékszem, annyi sikerült, hogy kijutottam a Hold felszínére, és ott bóklásztam. Pedig eddig ismeretlen vidékekre is el lehet jutni, úgymint egy város és egy űrhajó fedélzete. A megoldásra magunktól rájönni szinte lehetetlenség, simán kell a végigjátszás is, aminek tartalmaznia kell a kódot is, amit 2 helyen kér a program… enélkül bele se kezdjünk, mert csúnya káromkodás lesz a vége. És hogy mindez milyen élményt nyújtott nekem? Nagyon nosztalgikus, kellemes hangulatba kerültem, szinte kísértésbe estem, hogy a 2. részt is megvegyem azonnal (mivel hogy a tervezett trilógiából 2 rész készült el, és már nem is valószínű, hogy elkészül a 3.). De mivel az erőforrásaim végesek (idő, pénz), arra később fogok sort keríteni, és esetleg majd hozzácsapom ehhez az íráshoz a tapasztalataimat. Először is próbáltam úgy “olvasni”, mint egy sci-fit, de ahhoz túl szűkszavúak a leírások, hogy igazából interaktív sci-fi novellának fogja fel az ember vagy elbeszélésnek. A játék alapkoncepciója az, hogy nagyon rövid leírást közöl a helyszínről, közli általában az irányokat, hogy milyen tárgy található az adott helyszínen. És ennyi. Játéktechnikailag mindez úgy csapódik le, hogy olvastam a Plus/4-es játékleírást, és jóformán el se olvastam a helyszín leírását, csak vertem befelé a parancsokat a billentyűzeten. Éppen csak átfutottam a helyszínek szövegeit, azt is csak elsőre, mert mondanom sem kell, van benne oda-vissza mászkálás bőven.

Elsősorban azért fogalmazódott meg a játék végigjátszásának az ötlete bennem, hogy inspirációt merítsek a saját szöveges játékomhoz belőle, ami, azt hiszem, sikerült is. Egyébként én egy olyan játékot tervezek, ami nem egy játékból áll, hanem többől, és a többi játékos is alkothat benne játékokat, pályákat. Meglátjuk, mi lesz belőle. Szóval ideális esetben inspirációt fogok meríteni a játékból, de arra is gondoltam, hogy lenyúlom az egész projektet egy-egy pályának, és talán még a folytatást is megírom hozzá… Fantáziálni csak szabad, nem? Azt még egyelőre nem büntetik, legjobb tudomásom szerint. De ezek még annyira távoli dolgoknak tekinthetők, hogy csak azért írtam most itt róla, hogy teljen vele a bejegyzés. Viszont ezzel be is fejezem mára, megyek vissza Huxley-t olvasni (Szép új világ). Az pedig köztudottan szintén egy negatív utópia. Kezdek rákattanni a sci-fire, lehet? Éppen ideje volt már, csókolom, mivel eléggé pang manapság a műfaj, és még talán éppen idejében találok rá ezekre az elfelejtődni látszó műalkotásokra. Remélem, volt értelme írni róla, most már úgyis mindegy.

Játék: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.erdi.ujvadnyugat1

Leírás: http://plus4world.powweb.com/software/Uj_Vadnyugat
Cimkék: Nincs

A Szerzőről

roboman

roboman

Gyerekkoromban poénból kis magazinokat szerkesztettem szabadidőmben. Nem gondoltam, hogy idáig fajulnak a dolgok, hogy felnőtt koromban is ezt fogom csinálni. Ráadásul komm-médiára járok az egyetemre is. ¯\_(ツ)_/¯
A Szerző cikkei

0 Hozzászólás